torsdag 18 april 2019

Beredning av egenodlad Svensk tobak.


Här är mina egna blad, man tar en kniv och delar bladnerven typ 5-7 cm ner, för att dom ska torka lättare och fortare. Sen satte jag ihop dom två och två med tråd och en stoppnål, krångligt och tog tid, fingrarna fulla med nikotin och växtsaft. Blir j-vligt svårt att trä på nålen då. I äldre tider spetsade man bladen på pinnar. Man bör nog använda handskar, jag behövde i alla fall inte använda snus när jag höll på med pysslet. Någon form av symaskin skulle kunna underlätta, har sett att dom använder det på Kuba. Det är lite synd att vi glömt bort det här hantverket i Sverige så nu är det Learning by doing som gäller.
Så här såg det ut när jag började hänga mina i början av september 2018, använde ställningen till ett gammalt växthus, man tager vad man haver som Kajsa Varg tydligen aldrig sagt.

Jag har lärt mej en del under resans gång. Funderar på om man kan hitta någon bonde som är intresserad av att odla en "alternativ" gröda. 
Kanske man kunde få en anställning inte så många år kvar till fattigpensionen för undertecknad, ja typ 25 år om man lyssnar på Reinfeldt. Just nu har jag ett dussin olika frösorter på tillväxt. Med namn som Svart mammut, Ödlesvans och sköldpaddeben är det väldigt svårt att låta bli. Bara Mountain Tobacco som tagit sej just nu men jag förmodar att den är tålig om man tänker på klimatet i Amerikanska bergen. 
Funderar på om det finns fler där ute som skulle vara intresserade av att köpa Svenskodlad tobak och baka själva. Den importerade som finns på marknaden är väl ok men vissa sorter smakar rökt fisk och att kalla en tobak för tex. Norrland när den aldrig varit i närheten av de landskapen tycker jag är fel. Vi får se, kanske dyker det upp Svenskodlad tobak från det soliga natursköna Wermland i framtiden. Givetvis ekologiskt odlad i gammal Svensk hantverkstradition.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar