lördag 17 augusti 2019

Svenskodlad Tobak, Skördetid.


Det har växt bra i år trots rådjur, harar och sniglar. Bäst gick Black mammoth.
Från vänster: Black mammoth, Bondtobak och Mountain tobacco.
                            

Mountaintobacco har redan bildat frökapslar.
Black mammoth i full blom. Jag kommer att ta fröer inför nästa säsong. Eftersom jag har olika sorter så sätter jag påsar över blomställningarna för att förhindra korspollinering.



Jag borstar bort allt skräp från bladen innan de läggs in i storstugan för någon form av fermentering. Jag har svårt att tänka mej kommersiella storföretag borstar och tvättar sin tobak, det skulle kosta både tid och pengar. Man får i alla fall bort björkfrön, halm, puppor, kokonger och en och annan nattfjäril som sitter på bladen. Apropå fermentering har man tydligen slutat med det också.
   
” I tidig snustillverkning fermenterades snuset i förhöjd temperatur i flera månader. Denna metod gav dock höga halter av skadliga nitrosaminer. Därför fermenteras inte längre svenskt snus på detta sätt utan värmebehandlas och pastöriseras istället för att minska halterna med nitrosaminer.”
  
Taket börjar ge sej så jag hoppas det håller något år till.
I gamla hus hittar man ofta gamla saker.

Första torkställningen i storstugan börjar ta form.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar