lördag 17 augusti 2019

Svenskodlad Tobak, Skördetid.


Det har växt bra i år trots rådjur, harar och sniglar. Bäst gick Black mammoth.
Från vänster: Black mammoth, Bondtobak och Mountain tobacco.
                            

Mountaintobacco har redan bildat frökapslar.
Black mammoth i full blom. Jag kommer att ta fröer inför nästa säsong. Eftersom jag har olika sorter så sätter jag påsar över blomställningarna för att förhindra korspollinering.



Jag borstar bort allt skräp från bladen innan de läggs in i storstugan för någon form av fermentering. Jag har svårt att tänka mej kommersiella storföretag borstar och tvättar sin tobak, det skulle kosta både tid och pengar. Man får i alla fall bort björkfrön, halm, puppor, kokonger och en och annan nattfjäril som sitter på bladen. Apropå fermentering har man tydligen slutat med det också.
   
” I tidig snustillverkning fermenterades snuset i förhöjd temperatur i flera månader. Denna metod gav dock höga halter av skadliga nitrosaminer. Därför fermenteras inte längre svenskt snus på detta sätt utan värmebehandlas och pastöriseras istället för att minska halterna med nitrosaminer.”
  
Taket börjar ge sej så jag hoppas det håller något år till.
I gamla hus hittar man ofta gamla saker.

Första torkställningen i storstugan börjar ta form.



















torsdag 15 augusti 2019

Vägen till egenodlad Svensk tobak påbörjad.

Den 5 april sådde jag den första pallkragen som nu börjar ge resultat.
Jag har lyckats "låna" en bit mark för en test odling. Odlingen blir givetvis helt ekologisk. Det här kan vara intressant för bönder-bygden också. Jag vet inte hur mycket tobak vi importerar till Sverige per år men självförsörjningsgraden är förmodligen noll. Det poppar upp mikrobryggerier lite överallt så varför inte små lokala snusfabriker
Det kanske blir en fluga bland Söder-Hipsters, att baka eget snus, lika enkelt som surdegsbröd.
I Svealand har vi ofta frostnätter i början av juni så den "stora" utplanteringen får vänta till nationaldagen den 6 juni. En del finns utsatt på gården men det är så pass liten mängd att jag kan täcka med väv under eventuella köldnätter.
Black Mammoth och Mountain Tobacco. Dom 2 sistnämnda är främst till för att få fröer till nästa säsong.
Werfgården finns på Facebook gilla och följ gärna.



torsdag 18 april 2019

Beredning av egenodlad Svensk tobak.


Här är mina egna blad, man tar en kniv och delar bladnerven typ 5-7 cm ner, för att dom ska torka lättare och fortare. Sen satte jag ihop dom två och två med tråd och en stoppnål, krångligt och tog tid, fingrarna fulla med nikotin och växtsaft. Blir j-vligt svårt att trä på nålen då. I äldre tider spetsade man bladen på pinnar. Man bör nog använda handskar, jag behövde i alla fall inte använda snus när jag höll på med pysslet. Någon form av symaskin skulle kunna underlätta, har sett att dom använder det på Kuba. Det är lite synd att vi glömt bort det här hantverket i Sverige så nu är det Learning by doing som gäller.
Så här såg det ut när jag började hänga mina i början av september 2018, använde ställningen till ett gammalt växthus, man tager vad man haver som Kajsa Varg tydligen aldrig sagt.

Jag har lärt mej en del under resans gång. Funderar på om man kan hitta någon bonde som är intresserad av att odla en "alternativ" gröda. 
Kanske man kunde få en anställning inte så många år kvar till fattigpensionen för undertecknad, ja typ 25 år om man lyssnar på Reinfeldt. Just nu har jag ett dussin olika frösorter på tillväxt. Med namn som Svart mammut, Ödlesvans och sköldpaddeben är det väldigt svårt att låta bli. Bara Mountain Tobacco som tagit sej just nu men jag förmodar att den är tålig om man tänker på klimatet i Amerikanska bergen. 
Funderar på om det finns fler där ute som skulle vara intresserade av att köpa Svenskodlad tobak och baka själva. Den importerade som finns på marknaden är väl ok men vissa sorter smakar rökt fisk och att kalla en tobak för tex. Norrland när den aldrig varit i närheten av de landskapen tycker jag är fel. Vi får se, kanske dyker det upp Svenskodlad tobak från det soliga natursköna Wermland i framtiden. Givetvis ekologiskt odlad i gammal Svensk hantverkstradition.

onsdag 10 april 2019

Svenskodlad tobak eget snus.


Inspirerad av Stefan Sundströms bok ” Stefans lilla gröna” testade jag att dra upp ett 20 tal plantor 2014. Jag planterade ut dom i början av juni efter sista köldnätterna. Det gick över förväntan och de tog sej upp till  150–180 cm.

Jättefina plantor och stora blad tyvärr visste jag inte att dom var släkt med tomater skulle tjuvas och att blommorna skulle klippas bort, för att ge bladen maximal tillväxt. I Stefans bok står det om fermentering så givetvis följde jag de råden. Bladen lades på kartongskivor i ett uthus så man kunde vända och lufta dem varje dag innan de skulle träs upp på snören och torka. Det höll en vecka sen glömde jag bort dem. Det blev en rejäl mögelodling så de åkte i komposten.

2018 betydligt mer påläst och taggad. Drog upp plantor hemma på fönsterbrädet fick ut 60 plant i början av juli, någon månad försent jag vet. Sommaren blev fruktansvärt varm. Hälften överlevde hettan och snigelangreppen.

Tillräckligt många överlevde för att jag skulle kunna testa att bereda dom på ”riktigt”, bilder från det experimentet kommer senare.