tisdag 17 december 2013

Werfgården på konsthallen

Från den 17 december till den 12 januari finns en bild från werfgården med i utställningen "Kanonbilder". Så om Du passerar så rösta gärna på bild nr 17. Vinnande fotograf får en färgskrivare. Jag hade nog gärna sett ett lite roligare pris tex en middag med Tor-Björn som skrivit boken "Utstickare" om minst sagt annorlunda människors levnadsöden här i Karlskoga.
Bildtext: "En utstickare som bestämt sej för att bevara en bit av det gamla Karlskoga. Kanske gick Kalle Thyras och Gök-Lovisa uppför denna grusgång en gång i tiden"
Thyras kan väl främst liknas vid en punkare från början av 1900-talet begiven på starka drycker och avogt inställd till överheten. Han lär ha bott en tid i en jordkällare tvärs över vägen, därav historien om att han hade så fuktigt "hemma" att han fick mört i råttfällorna. Gök-Lovisa ska ha bott lite längre ned längs vägen, "Det var så mycket löss att det lät som man kastat grus på fönstren när man vände sej i sängen…".

söndag 15 december 2013

Brandgula Pelargoner.

En god vän brukar twittra (jodå werfgarden finns också på twitter J ) under hashtaggen #vackrasvenska ord och påminde mej om ordet brandgul. När försvann det? Orange fanns också när jag var liten, men kändes som en mer hård, skarp artificiell stark färg. Brandgul däremot påminner om majbrasor med scouterna, lägereld med korvgrillning och järnspisen hos mormor som hon tände varje morgon. Fram för mer brandgult!
Första fröna av Maverick brandgul planterade. Den kan bli 30-40cm hög, med 10-12 cm stora blommor. Den kommer att finnas på vår plantmarknad vid gården 10 och 11:e maj.
Nu finns vi på facebook också! Gå gärna in och gilla oss, TACK! J
Stormen Ivar klarade vi utan större problem. Trädet missade hönshuset med ett par centimeter.

onsdag 27 november 2013

Indigo Rose och Mei Wey

En tröst i kyla och gråväder är att leta fröer och se fram emot våren. Hittade tomaten Indigo Rose, nästan svart i färgen och utmärks av sin höga halt av antioxidanter. Nu får jag frön så det räcker och blir över, ekologiska naturligtvis.
Om någon är intresserad av en portion är det bara att höra av sej på info@werfgarden.se
Körsbärstomaten Mei Wey ska vara den allra godaste, hittade den hos Runåberg, 25:- för portion om 20 frön, minimiorder 100:-
Passade på att beställa en skylt till gården. Blir lite beklämd när man nere i Bryssel får för sej att bestämma vad jag ska odla.

lördag 28 september 2013

Werfgården på företagsmässan B2B

Jag har fått förmånen att medverka på B2B mässan i Nya Kupolen i Karlskoga den 3:e oktober. Vid Zoom AB:s monter kommer jag att ha ett flätat " ministaket " ca 1x1 meter och en enkel broschyr för att presentera mitt kommande företag.
FlätkurserAv torkad tunn pil gör Du växtstöd för kruka eller trädgårdsland. På vintern kan Du sätta i en ljusslinga , så blir det en vacker juldekoration. Av lite grövre torkad pil bygger Du flätat staket och skärmar för uteplats, soptunna eller kompost. Torkad pil och flätris kan Du köpa från oss samt att vi kommer att hålla kurser i flätteknik from våren 2014.
Användnings område för Salix – Flätpil
Staket, Berså, Koja, tunnel eller varför inte en labyrint. Vi börjar sälja pil i 50 och 100 buntar i olika längder så fort tjälen går ur marken. Självklart kommer vi att kunna sköta planteringen om man inte vill göra det själv.


Nu när hösten kommer har man tid att börja läsa böcker igen. Hittade boken "utstickare" av Torbjörn Karlsson om minst sagt udda människor här i Karlskoga trakten förr i tiden, rekommenderas.
På en punkt bör jag dock rätta författaren "..Det finns inga utstickare nuförtiden" där har han fel vi finns och frodas men gör inget större väsen av oss J
" Jag erkänner att vi i mångt och mycket har det bättre än våra förfäder men vi får dyrt betala dessa fördelar som hög levnadsstandard. De väsentliga tingen som nog är de enda rätta för oss får ej bortglömmas eller förtrampas , om vi skall kunna bestå vara till varandras nytta å nöje"Axel E.E. Eriksson AKA Stekås- Axel
Vem vet om 100 år kanske bilden på mej framför gården med Ebba Grön T-shirt och Tatuerade armar dyker upp i någon bok.
" Werf- Tord ja, uppfödd på vattvälling å avkok på havregryn överlevde han allt. Jag minns när han sålde jordgöbber på törge å ropte te kvinnfölka – köm å köp jordgubber större röere å grannere än…"Ja det är egentligen en Kalle Thyras historia jag hörde som barn tydligen har den aldrig skrivits ner, censurerad
Skulle jag förmoda J

fredag 16 augusti 2013

Svar från centerpartiet och Stabschef Lindström.

Ett trevligt svar från Centerpartiet:
"Hej!
Ursäkta mitt sena svar. Det har varit semestertider.
Jag tycker det låter jättebra och ett sådant här förslag bör kollas mer på.
Däremot är jag dålig på hur dessa sälj växter kan ta upp och handtera dessa miljögifter som finns där.
Det kanske ni vet mycket bättre. All kundskap som kan förmedlas till kommunen är bra. Jag tror inte det ska sopas under mattan, utan det är tänkt att de ska skala bort jorden. Berätta gärna mer om hur plantorna tar upp gifter mm.
Är det så att det fungerar att rena jorden är det toppen.
Så skicka gärna in den.
Mvh
Inga-Lill Andersson
Centerpartiet Karlskoga "
Eskil Erlandsson är en av de få politiker jag tycker det är kul att se på TV J ödmjuk och gammaldags.
Tyvärr har Inga-Lill fel, den giftiga jorden ska kapslas in för framtida generationer för att tas om hand av dem.
Jag hoppas det sätts en liten plakett på den " Detta är en present från såssialdemokraterna , hoppas Ni fixar det bättre än vi gjorde" .
Enligt Örebrouniversitet räknar man med att det finns 79.000 platser i Sverige som är kontaminerade så det blir ett väldig massa kapslar.
Stabschef vid Samhälls och byggnadsförvaltningen Martin Lindström har gjort en snabbutredning i frågan (Karlskoga Kuriren 16 augusti) och säjer att han har hört talas om att Salix kan rena jord ,vatten men att det inte fungerar på molekylär nivå (!) och att växterna i såfall (om det mot förmodan skulle fungera?) skulle innehålla så höga halter av PCB att inte värmeverket kan förbränna dom. Gör mej lite orolig, jag trodde man hade filter på värmeverket som tog hand om de gifter som eldas upp där.
Jag tror att jag ska kontakta Örebrouniversitet och se om dom vet mer. Jag är ju bara en fattig bonddräng som läser böcker, tidningar och googlar saker så jag är varken expert eller stabschef J
Jag förmodar att det kommer att ta ett tag att komma överens med den andre ägaren alternativt expropriera tomten. Nu när vi är med i EU har det blivit svårare att ta folks saker och hänvisa till "samhällsnytta".
Dom är lite kinkiga vad gäller frågan om äganderätt ute i Europa.
Nu behöver jag dock inte skicka in något förslag då ansvarig tjänsteman redan uttalat sej i frågan J

tisdag 13 augusti 2013

Ett svar på mitt medborgarförslag :)

Först ut att svara var Fredrik Molin, Sverigedemokraterna:
"Hej!
Rent spontant skulle iaf jag rösta för det om det är en lönsam affär eller att fördelarna med det du säger om att rena jorden uppväger en +-noll kalkyl med alternativkostnaderna i beaktande. Kräver kanske en viss skala på verksamheten.
Personligen är jag dock, i enlighet med EU-direktivet (!), lite emot att jordbruksmark av bra kvalite används till odling av energigrödor i Sverige idag. Varje markägare kan dock använda sin mark till vad man vill men då skall ingen subventionering ske, på något sätt, och det sker ju även genom olönsam subventionering av andra energislag som fördyrar elpris och råvaror till förbränning. Men det är ju inte en fråga för kommunen som skall arbeta inom givet system.
Vet inte om det kräver någon gödning, men det kanske blir ett kretslopp då eller?
Med vänlig hälsning
Fredrik".

Jag bör skriva med i förslaget att det inte behövs någon gödsling. Påpeka att det ska odlas på ÖDETOMTER eller liknande. Hans fråga om kretslopp är intressant så jag bör kanske skriva till att Salixen behöver sol och regn inget annat. OM kommunen kan tänka sej köra dit lite löv på hösten så blir inte jorden sämre av det, men det kan ses som en kostnad och sådana vill jag undvika. Jag håller med Molin i hans personliga reflektion att vi behöver vår jordbruksmark till livsmedelproduktion, att vi som nu importerar över 60% av vår mat tycker jag är vansinne. Dock tror jag att vi är lite oense om subventioner. Stockholmarna kan gott börja betala för arbetskraft, malm, skog och energi som vi "lantisar" förser dom med J

onsdag 7 augusti 2013

Salix på tomten där sagabio brann?

Utövar mina medborgeliga rättigheter genom nytt medborgarförslag : ) Mailade det till alla politiska partier utom Vänsterpartiet då jag inte hittade någon mailadress till dem. Som av en händelse sprang jag på en kille som är med i deras styrelse så han fick en kopia rakt i handen. Ska bli spännande att se om någon svarar och har någon åsikt.
"Salix på tomten där Saga bio brann ?
Jag önskar att kommunen utreder om det kan vara bättre och mer ekonomiskt att rena jord på biologisk väg istället för att täcka över och bokstavligen sopa problemet under mattan.
Salix plantor kan fås genom sponsring utan kostnad för kommunen.
Växtmaterialet skickas efter skörd till värmeverket för förbränning och kommer på detta sätt Karlskogas innevånare tillgodo, samt att vi får en "renare" stad.
Detta kan vara intressant för andra kommuner med liknande problem, Karlskoga blir en spjutspets genom att pröva biologisk rening.
Kostnaden för salix odling bör också jämföras med vad täckning av tomten skulle kosta.
Faller försöket väl ut kan vi plantera på ödetomter för värmeverket eller biogas, och samtidigt rena jorden från miljögifter. Enligt uppgift finns det andra områden tex baggängen där jorden är kontaminerad.
Som jag förstått det får vi inte odla energigrödor på mer jordbruksmark enligt EU direktiv.
Förslagets genomförande kan i förlängningen leda till nya " gröna" arbetstillfällen. Det finns även statliga bidrag att söka för odling av Salix i större skala.

Om det behövs kan jag hjälpa ansvarig tjänsteman med sak kunskap och sponsor kontakter givetvis helt ideellt.
Detta är ingen offert, det är ett medborgarförslag."
Salixskott ca 3 veckor, rotar sej på 8-10 dar när man sätter dom i vatten. 2,50:- st. hos kommersiella handlare.

torsdag 1 augusti 2013

Stölder och vandalism vid Häsängens koloniområde

Då var det dax igen! Tvåbenta hjortar stjäl grönsaker för man orkar inte gå till Lidl och handla. Det värsta är nog att dom trampar ner och förstör så förbaskat. Det är äldre människor som odlar här, man orkar inte med att ha hus och trädgård längre, så en kolonilott räcker gott. Man arbetar i sin egen takt och gör det man orkar med. Att Karlskoga har blivit annorlunda de senaste åren kan nog ingen ungått att märka. Vardagsbrotten bara ökar och den som någon gång varit utsatt vet vilken kränkning det innebär. Jag tror inte det var det här samhället min mor ville ha. Efter att ha arbetat hela sitt liv och uppfostrat 4 söner och en dotter utsätts hon för sånt här. Polisen uppmanar äldre att inte öppna dörren om någon okänd ringer på, ingen vågar gå ut efter mörkrets inbrott. Vi har fått ett samhälle där artighet, medkänsla och hjälpsamhet ses som svagheter som ska utnyttjas. Deras pensioner är efter ett helt yrkesliv i det närmaste lika stora som det försörjningsstöd kommunen erbjuder alla och envar. Vi kommer aldrig att läsa om det här i tidningen, Kling och Klang har fullt upp med att hålla ordning på Skogsrundan och skrantatorg. Jag skäms över att ha röstat på socialdemokraterna och låtit det här samhället växa fram.

onsdag 24 juli 2013

Skördetider och Vardagsbrott

Har börjat plocka upp rödbetorna, gått jättebra i år. En avlång sort som är lätt att skära när dom ska läggas in.
Plockat upp löken och lagt på tork inte så stora men betydligt mer smak och bättre hållbarhet än den från Tysk livsmedelsbutik.
Under inläggning ser dock köket ut som Dexter varit på besök. Provade en ny inläggning i år med rökt ättika och lite enbär.
Testat ny potatis i år, tycker gamla svenska sorter är spännande. På bilden Jämtlandsvit. Inget man hittar i affären direkt.
Människor frågar ofta om jag fått ha allt ifred och det har jag hitintills fått. Ja att några ungar river ner fågelskrämman har väl hänt men pojkar är pojkar och jag ska nog inte gnälla om dålig uppfostran :)
När jag skulle ta mej hem häromdagen var dock min cyckel borta. Jag parkerar alltid vid gångbanan mittemot gården men nu bar någon iväg med den när jag jobbade bakom husen. Låst var den också.
Trodde aldrig jag skulle säja att det var bättre förr men då kunde någon ta en olåst cyckel för att komma hem från folketspark, ställde den någonstans sen kunde man få tillbaks den på polisens hittegodsavdelning.
Jag vill ha tillbaks det gamla folkhemmet..... :)

torsdag 18 juli 2013

Förändringens vindar.


Hösten 2011 kom man knappt fram till storstugan. Det första jag gjorde var att röja "stig" fram till dörren. Sista hyresgästen hadde lämnat allt bohag och någon hadde stulit vedspisen, husets hjärta. Det hadde läckt in genom taket så hela köksgolvet var borta och bohaget var en ruttnande sörja. Öste allt i skottkärra och använde det till att fylla ut syrenbersån, givetvis stod jag och sorterade ut all plast.
En lokal fotograf tog denna bild, känns bara som titeln " gården som gud glömde" saknas, soon at a cinema near by you.

Bild ur någorlunda likadan vinkel tycker nog denna är trevligare :)

Midsommar 2013 börjar det kännas som att jag kommit någonstans. Många trevliga människor som kommer förbi och pratar en stund. Den fråga jag oftast får är hur mycket betalt jag får för det jag gör. Svaret är i pengar ingenting men i välmående och glädje hur mycket som helst. Nästa fråga är vad det ska bli och det vet jag inte riktigt. Kanske en påminnelse hur vi levde förr och en bit av det gamla Karlskoga som socialdemokratiska  politrukker inte lyckats utplåna. Som i så många andra svenska städer rev man vårt gamla centrum, ekmansbacken för att göra plats för parkeringshus och betong. Det känns som såssarna ville börja om från år 0 som någon slags asiatisk diktatur i början av -70 talet, allt gammalt skulle bort. Jo dom har försökt riva det här också meningen var att LIDL skulle ligga här.
Grusgången har återuppstått efter 20 år. Kanske Kalle Thyras och Gök- Lovisa gick uppför den en gång i tiden. Många outsiders som bott häromkring de senaste 100 åren. Prostituerade, lönnbrännare, romer, skärslipare, alkisar tom en MC- klubb.

onsdag 26 juni 2013

Salix staket.

Eftersom en del frågat om staketet kan jag avslöja att det är Salix ett slags snabbväxande pil som bla används till att rena jord, vattendrag och som energigröda. Den blir också snygga levande staket.

Det tar lite tid att "fläta" , mät, var noggrann och ha tålamod men det gör inget om någon pinne skulle hamna fel, det ser bara genuint ut. Det finns en del fördomar om rotsystemet men låter man dom inte växa till träd är det inte värre än någon annan buske. Om intresset håller i sej tänkte jag börja sälja salix till våren, lokalt i Karlskoga
Mitt medborgarförslag om dumpning av gröntavfall i kilstabäcken verkar få gehör, nu ska bara politikerna bestämma sej. Appropå kilstabäcken skulle man kunna rena den genom att plantera salix på sidorna, fanns tydligen fisk där så långt in som på 60-talet.

fredag 7 juni 2013

Ny leverantör av sand och gårdsgrus!

Dubbelt så mycket för 100:- extra + att det är ett lokalt företag. Ring och kolla med Olle på O.P:s 073-6663888 om det är något i jord-sand eller grusväg Du behöver. Vet Du inte riktigt vad du behöver kolla www.superbag.se eller bara vill se pris.
Jag anser mej själv vara ekonomisk (snål j-vel anser vissa) men nu kan jag nog ha råd med att ordna grusgångarna i år och kanske vägarna upp på sidorna....

Jodå tuppen, Findus mår bra och har blivit stolt far till 2 kycklingar :)

tisdag 23 april 2013

Våren är här!

Kärlekslivet frodas i hönsgården, två ägg per dag levereras. Ingen av hönorna har blivit "ruvlysten" än men jag hoppas på kycklingar om någon månad.

Jag har ägnat en vecka åt att gräva ur gammal bark och spå ur vedboden. Taket håller på att rasa in och behöver stöttas. Tanken är att det ska bli ett nytt större hönshus om det nu blir tillökning. Jag funderar på att skaffa ett par ankor och kalkoner också.
Denna vecka håller sossar och moderater hov vi Alfred Nobels torg så jag får ta mej in till byn och tipsa om vad man kan göra med torget. Hadde tänkt mej att Karlskogas föreningar och lokala företag ska få stå där gratis, kanske en staty av Kalle Tyras vi får se. En smula orättvist att det bara är två partier som håller i medborgarsamtalen men dom är störst och då bestämmer man. Vad jag inte vill ha är dock dessa kläder sydda av barn i tredje världen, sånna kan jag köpa på HM :)

torsdag 18 april 2013

Vårbruket igång!

Äntligen börjar våren komma igång, jag inbillar mej att vintrarna blir längre för varje år.
Säckarna innehåller gammal bark från vedbodarna, utmärkt för jordförbättring. täckning av kartonger och gräs gör att det blir mycket enklare att gräva. Nytt för i år blir tobak, måste bara testa att göra eget snus. En "häxträgård" med bla alnruna, spikklubba, stormört och belladonna (till att börja med) är under planering. Hönsen mår bra, tyvärr tog höken Hilda i höstas men Josefin och Emelie har börjat lägga ägg.
En mycket suddig hök men jag hadde annat att tänka på än bra foto.
Kommunen har tydligen förköpsrätt på fastigheterna här nere, lite synd att dom låter vårt kulturarv förfalla för att kunna riva och bygga nytt. Det ryktas att det var tänkt att Lidl skulle ligga härnere. Derivat affärer och bonusar till KEMAB direktörer gör förhoppningsvis att sossarna inte har råd att köpa in så mycket mer. Missförstå mej inte jag är född arbetare men mäster Palm, Hjalmar Branting och Gunnar Sträng vänder sej i sina gravar när ett "arbetarparti" börjar skatteplanera och försöker få så mycket som möjligt från köttgrytorna. En ljuspunkt är dock att SVT börjat sända 100% Bonde igen :)